La novel·la Les cendres d’Àngela narra la dura infantesa del protagonista, nascut al Brooklyn dels anys trenta i criat en els suburbis de Umerick. La misèria i les malalties marquen la vida d’aquest infant que malda per sobreviure i fer realitat el somni de fugir del món asfixiant d’Irlanda.
És d’agrair que, encara que siga amb retard, es publique en català Les cendres d’Àngela. Perquè és una magnífica novel·la, que es llegeix d’una tirada, i que narra amb una extraordinària naturalitat les misèries d’un infant i d’una família, l’atmosfera d’una població i un país en els difícils anys trenta i quaranta. El retrat de tonalitats grises que McCourt pinta de Limerick és impactant: una geografia on la pobresa, la humitat i la crueltat omplen cadascun dels seus racons i domina cada instant de la vida dels seus habitants. La falta d’aliments, la desocupació, la mort que assetgen una família desestructurada, sense esperança, són els fonaments sentimentals en què es forja l’educació sentimental del protagonista. Completa aquest quadre la rígida moral cristiana que omple d’angoixa cada acte del narrador. Però, sobretot, la força del llibre consisteix a contar tot aquest dolor des de la mirada innocent d’un infant, que narra el despertar al món, a construir una fotografia d’Irlanda sense filtres edulcorants ni transcendentals. En aquest món angoixant, els personatges troben el seu Sunion personal en la cervesa, en el patriotisme irlandès, en el Ilegendari nacional, en el cinema i en el somni daurat de poder emigar a Amèrica, o, si més no, fugir de la humitat malaltissa d’Irlanda. I a aquest darrer somni daurat el protagonista dedica tota la seua adolescència.
Fet i fet, Les cendres d’Àngela és una notable història, que colpeix el lector amb una peripècia personal d’arrelament i desarrelament, del despertar de la consciència, escrita amb un poderós ús del llenguatge col·loquial.
EL TEMPS, núm. 746, pàg. 69, 05/10/1998
Descarrega’t l’original: paisatge-intim-de-la-pobresa.pdf
Articles recents: