El Temps

Amb brevetat i ironia

En aquest primer llibre de creació, La mà tallada, el crític literari Jordi Llavina fa servir l’atzar i la ironia com a bons vehicles per parlar del nostre món contemporani.

Amor que creix i perdura

El nou llibre de Marc Granell, Versos per a Anna, explora camins nous en la seua poesia. Dedicat tot ell a l’amor, expressa amb uns versos emotius i sentits tots els àmbits de l’experiència extraordinària que representa l’enamorament, com ara l’exaltació vital, la passió i la fantasia.

Anatomia de la decadència

L’última novel·la d’António Lobo Antunes presenta a través de la decadència d’una finca i d’un ministre dels temps de Salazar la corrupció política del règim dictatorial de Portugal fins a la seua dissolució i la seua incidència directa en uns personatges marcats per la solitud.

Ausiàs March, poeta inesgotable

L’obra d’Ausiàs March, com la de tot clàssic, és una obra que mai no acaba de dir el que ha de dir. Per això l’aparició de lectures crítiques il·luminen racons que ens resultaven obscurs i aporten perspectives que obren noves vies d’accés a la riquesa latent dels versos del gran poeta valencià.

Biografies imaginàries

El segon recull de contes de Josep M. Argemí, Vides secretes, recrea suggerents itineraris literaris a través de les biografies imaginàries de dotze personatges singulars, que animats per una especial passió, ens duen a territoris que traspassen la frontera de l’extraordinari.

Càntic d’amor pur

Un fet extraordinari, la resurrecció de Mela pel seu germà, és l’inici d’una història d’amor pur entre tots dos, que es veurà entrebancada per una separació d’anys.

Carlins a la deriva

Josep N. Santaeulàlia tria en el seu bateig com a novel·lista les guerres carlines. Un tema ja freqüentat per alguns narradors actuals, com ara Joan Perucho, amb la novel·la Les històries naturals o Emili Teixidor, amb la novel·la juvenil Cor de Coure.

Cinc segles de poesia catalana

EI primer volum d’aquesta antologia fa pensar que quan l’obra estiga tota al carrer el lector tindrà a les mans l’antologia general més completa del moment, tant per l’amplitud de mires i la presència generosa de poetes i poemes, com pel fet de posar l’abast un material de difícil accés.

Ciutat i literatura

Recull de diversos treballs sobre els usos que la societat catalana ha fet del seu patrimoni literari.

Combat sense treva contra l’oblit

Un llibre valent en un moment en què predomina el caramel literari. Cerca el gaudi estètic, però defuig la vaselina. És una novella de construcció complexa, feta de colps directes a l’estómac, a l’emoció i al cervell.

Drames constituents

Raquel Ricart era una narradora discreta fins que amb l’aparició de Les ratlles de la vida (2010) féu un salt brutal, que el lector pot comprovar amb la publicació de dos llibres recents.

El col·leccionista d’errors

Annibal Probus decideix un bon dia d’abandonar-ho tot. S’instal·la en la torre dels avis, envoltada de finques urbanes. Des de llavors la seua ocupació predilecta serà la mandra, la col·lecció d’errors i la contemplació del canvi continu que li proporciona l’espectacle de la vida quotidiana.

El Ilarg camí de Lluís Alpera

Amb la publicació de l’obra poètica completa de Lluís Alpera es dóna cim a la divulgació d’un dels poetes més solvents de les nostres lletres.

El mite del cos mai no mor

Gimferrer ocupa un lloc privilegiat i influent. L’aparició d’una nova obra seua sempre es converteix en un esdeveniment literari.

El món de les transfiguracions

Una prosa àgil i unes atmosferes inquietants condueixen el lector pels camins plurals de la literatura de les transformacions i escissions. En companyia de l’altre, un recull de contes


El primer rebel de la història

Caín no accepta l’expulsió del paradís per una culpa que no ha comès, i cerca en Lucifer la resposta a les seues preguntes, però açò no fa sinó augmentar l’angoixa de Caín, que, exasperat per la resignació d’Abel als designis divins, el mata. Menyspreat per Déu, marxa al desert desconsolat.

El rostre del fracàs

Baltasar Porcel parodia en una novel·la desbordant, Lola i els peixos morts, la vida política i social des dels anys seixanta ençà.

El rostre ocult de l’Estat

Un cap tallat als afores de Porto. Un gitano vell que el troba. Un periodista jove que treballa per a un periòdic popular malgrat tenir inquietuds literàries. Un advocat defensor dels pobres.

El secret de la infelicitat

Una soltera d’una trentena d’anys viu en un pis desordenat, està capficada per trobar parella i té una mare neuròtica i alliberada. Un bon dia decideix d’escriure un dietari en què anota amb tota mena de detalls les circumstàncies de la seua vi-da quotidiana i les relacions que manté amb el món.

El somni de Johann Wolfgang Goethe

En l’experiència italiana narrada en aquest llibre autobiogràfic, Viatge a Itàlia, Johann Wolfgang Goethe, el clàssic alemany més important, va trobar l’harmonia entre la realitat i l’ideal, entre l’individu i el món.

El tremolor del record i la carícia

El poeta Gaspar Jaén, amb senzillesa i sorprenent claredat, parla del temps, de l’amor i de la pèrdua de les coses estimades en el seu darrer llibre, Del temps present, una síntesi i una ampliació alhora de les preocupacions ja expressades en llibres anteriors per aquest poeta d’Elx.

 

Els rostres de la Xina imperial

Novel·la profundament seductora, L’Emperador conjuga amb excel·lent ofici el gust per l’aventura amb una rigorosa exigència literària.

Els sentits de l’amor

En aquest llibre, de poemes de dimensions variades, Lluís Roda elaboba una poesia lúcida i punyent sobre els sentits de l’amor i sobre els viaranys de la vida. Una poesia d’una imatgeria de soprenent novetat, on encaixa metàfores i símils inesperats i exactes.

Enigmes de llenguatge i vida

La nova novel·la de Màrius Serra, AblanatanalbA, un títol d’allò més inquietant, s’obre amb un enigma, però un enigma ben allunyat dels àmbits negres, habituals en moltes obres

Farsa política

DG és una farsa sobre els nostres dies. El personatge que ens guia pel laberint de despropòsits és una maruja preocupada per trobar feina al seu marit. La casualitat fa que es convertesca en objecte de desig de tots els partits polítics, per bé que acabe en mans dels convergents.

Geografies de la memòria

El present article tracta d’establir les raons de la vigència d’un gènere tan elàstic com la novel·la històrica, com també les semblances i les diferències entre les darreres novetats.

Iborra, un home de moltes lletres

El nom de Josep Iborra va associat al dels escriptors de la postguerra que maldaren per superar la barrera d’una cultura de campanar. I sobretot va lligat a una figura clau, la de Joan Fuster, qui el va estimular en els seus inicis com a escriptor.

Itineraris del dolor

L’autor de La decisió de Sofia, relata en aquests emotius contes tres moments significatius en la vida d’un jove americà dels anys trenta i quaranta.

L’art poètic de Joan Maragall

Glòria Casals ha elaborat en el present volum una magnífica edició de la poesia de Joan Maragall.

L’esclat dels impulsos ocults

El nou llibre de Josep Navarro Santaeulàlia és una novel·la complexa que se serveix d’una història d’enveges i temors, d’infidelitat i frustracions, a fi d’explorar les febleses d’una existència aparentment estable.

L’espill que ens posseix

El llibre de poemes Cercles de la mirada, de Vicent Alonso, va ser guardonat amb l’últim premi Ausiàs March de Gandia. Els poemes d’aquest llibre, de factura notable, escrits amb un estil despullat i intensament líric, són suggerents, emotius i desperten la sensibilitat del lector.

L’exaltació meditada d’un artista

Del vendaval que va significar l’informalisme en els anys de la postguerra, que va obrir nous camins en la pintura, potser en queda poca cosa. En tot cas, pertany a la història de la pintura.

La bellesa de la convulsió

Edicions de 1984 s’ha convertit en un referent de les traduccions d’obres completes de poesia i tries grosses de poetes rellevants de la poesia moderna. Fins ara el lector ha pogut gaudir d’Akhmàtova, Brodsky, Withman i Mandelstam. Ara li ha tocat el torn a Yeats (1865-1939), de mà de Josep M.

La força indòmita de la passió

Joan Francesc Mira, en els notables relats de Quatre qüestions d’amor, combina la crònica i la ficció per narrar la diversitat del comportament humà quan es viu la sexualitat o la passió amorosa com un fet extraordinari i diferent a les convencions dominants en cada moment.

La gran comèdia humana

Amb motiu dels vint-i-cinc anys de la mort de Josep Carner, s’han reeditat algunes de les seus traduccions més celebrades.

La ironia com a bandera

Fuster ha esdevingut un referent constant de la cultura catalana. Des de la seua mort, a banda homenatges i estudis, s’han multiplicat les reedicions de la seua obra i s’ha iniciat la preparació d’antologies dels seus textos, orientades generalment al jove o profà.

La memòria de l’oblit

Amin Maalouf ens explica en Els jardins de llum, després de segles de mentida i oblit, la vida de Mani, un home que volgué superar el fanatisme i la intolerància del seu temps.

La memòria de la història

De nou Mequinensa, l’univers narratiu mític, de Jesús Moncada.

La mirada itinerant

En aquesta magnífica i divertida obra de Sterne, Un viatge sentimental, el plaer de l’experiència manté desperts els sentits i la intel·ligència del narrador.

La prosa purificant de Villalonga

El present volum és un recull de cartes i d’articles del Llorenç VilIalonga anterior a la guerra espanyola en el qual es reflecteix un home preocupat pels grans problemes del seu temps amb una activitat periodística, lligada a la controvèrsia i la polèmica, orientada a renovar la seua societat.

La recepció de Maragall en els escriptors del País Valencià

L’objectiu del present treball és d’aportar algunes dades bàsiques per a un estudi més complet sobre la recepció de Joan Maragall al País Valencià des de principis del segle XX fins al present.

Laberint de sensacions

En aquesta obra Josep Piera lluita amb pertinaç obstinació contra la destrucció del temps per expressar la fràgil bellesa de les coses.

Les raons poètiques de Pere Quart

Pere Quart va ser un dels poetes que, a la seua manera, va engrescar l’aparició d’una poesia realista en català.

Les travessies nocturnes

Tabucchi presenta en el seu últim llibre Somnis de somnis. Els tres últims dies de Fernando Pessoa, uns relats plens de màgia i passió per la literatura.

Literatura social amb majúscula

La passa de fulletons televisius ha conduït a considerar Germinal una mena de culebró avant la lettre, però el reclam periodístic redueix a mera caricatura les serioses pretensions de l’escriptor francès.

Lletres de batalla

Dos nous llibres que pretenen de desemmascarar els intel·lectuals integristes en un cas, i les capelletes literàries en I’altre, de la cultura catalana actual.

Mass media: joc d’espills

A Emboscada a Fort Bragg, un jove soldat homosexual és assassinat. Un programa de TV dedicat a casos escandalosos espia amb càmeres ocultes els soldats sospitosos per aconseguir proves contra ells.

Memòria personal dels quaranta

Nèstor Luján és un periodista d’una curiositat immensa i lectures vastes que ha ficat el nas i la ploma en tots els terrenys possibles, estimulat per la vivesa i ironia que ha caracteritzat tota la seua vida d’escriptor, i que li ha permès de comprendre qualsevol manifestació humana.

Ombres d’una ciutat

Es pot recuperar la llum d’una posta de sol? És possible aferrar un moment d’efímera felicitat? I aturar les gotes de pluja que cauen del cel?

Paisatge íntim de la pobresa

La novel·la Les cendres d’Àngela narra la dura infantesa del protagonista, nascut al Brooklyn dels anys trenta i criat en els suburbis de Umerick.

Parlament de paper

No és gaire freqüent l’aparició de col·leccions de llibres dedicades a barallar-se amb els reptes de cada dia o amb les idees.

Pau Faner: Fer les Amèriques

L’última novel·la de l’escriptor Pau Faner, Per una mica d’amor, relata les aventures d’un menorquí del segle XVIII al Nou Món.

Poètica de la desolació

Stephen Crane (1871-1901) hauria aconseguit la fama de Hemingway si haguera viscut més. Morí molt jove, després d’una agitada carrera com a periodista. Com a narrador va deixar una esplèndida novel·la, El roig emblema del coratge, i uns bons contes, entre ells El monstre.

Preocupacions d’una dècada

El llibre titulat Per a què serveix un escriptor? es compon d’un conjunt d’articles que ha recopilat Jaume Subirana.

Primavera d’hivern

El llibre, tot i ser irregular, és una bona proposta introspectiva sobre els dubtes, les angoixes i els bons propòsits dels perfils humans.

Què algú sap on va?

Introbable en el mercat la primera traducció de Jacques i el seu amo, Destino, l’editorial responsable de les traduccions de Kundera, ha tingut la feliç idea de tomar-la a publicar, ara en versió de Xavier Lloveras.

Realisme i lírica

L’antologia Dinou poetes dels seixanta són Xavier Amorós, Lluís Alpera, Lluís V Aracil, Joan Argenté, Miquel Bauçà, Joan Colomines, Gabriel Ferrater, Joaquim Horta, Isidre Molas, Ovidi Montllor, Jaume Palomar, Francesc Parcerisas, Francesc Pi de la Serra, Raimon, Emili Rodríguez-Bernabeu,

Retrat d’un assassí del règim

A Alfons XIV. Un crim d’estat, premi Sant Jordi, Luís-Anton Baulenas analitza els mètodes operatius i els serveis secrets de la política de Franco.

Somni de somnis

La circularitat del temps poètic i els atzars de la percepció s’entrellacen en aquest relat clau del romanticisme europeu.

Tàpies, també un valor teòric

Antoni Tàpies és, no cal dir-ho, una de les personalitats artístiques de la cultura catalana més respectades arreu del món.

Un bon inici narratiu

Una col·lecció de relats que exploren les múltiples maneres de com l’irreal i el pànic s’instal·len i trastoquen situacions quotidianes i d’aparença intrascendent.

Un brunzir interior

A El caça zero, el brunzir d’un kamikaze de 1945 persisteix en Laura Calson, òrfena d’un oficial mort al Pacífic. Obsedida per un pare que no ha conegut, durà a terme una difícil recerca més dura que les relacions que manté amb la mare i els avis, entestats a amagar el passat.

Un home d’arxiu

La portentosa capacitat del treball de Rubió i Balaguer, la perspicàcia i el rigor de la seua voluminosa obra, representen una de les aportacions més grans del present segle a la història literària catalana.

Un lector competent

En el present llibre fins ara inèdit, el poeta Josep M. Llompart estudia les dues tendències oposades que dominen la poesia insular moderna: una poesia de rigor formal i d’harmonia apol·línia, i una altra tendència més interessada en l’audàcia expressiva i en l’esperilt dionísiac.

Una balena al cor de la ciutat

Adolf Beltran és un dels periodistes valencians que posseeix una “autoritat moral” ben reconeguda per la profunda responsabilitat amb què encara el treball: és ben palesa la seua obsessió per auscultar la realitat valenciana –i no només valenciana– en totes les variants –política, urbanisme, ciut

Una magnífica traducció

Miquel Desclot ha realitzat en el recull de poemes Saps la terra on floreix el llimoner? unes excel·lents traduccions de poemes de Dante, Petrarca i Michelangelo que permeten al lector en català de gaudir de totes les bondats literàries de la millor lírica del Renaixement.

Una nova versió de Virgili

La versió en prosa que ha fet Joan Bellès de L’Eneida afavorirà que el lector actual puga accedir sense entrebancs a la narració de les aventures legendàries de l’heroi troià Eneas que constitueixen l’eix central d´una de les obres més apreciades de la literatura universal.

Velles paraules, noves emocions

Llegir Shakespeare és iniciar un viatge que sabem que altres han freqüentat abans que nosaltres, però que té molt d’aventura personal, atès que és invitació i repte; cada nova visita a les seues obres és un nou descobriment, perquè mai no acabem de copsar-ne tota la riquesa.

Vida convulsa

A les acaballes dels anys vint, i de la mà de Burnett, va sorgir, dins la novel·la negra nord-americana, el subgènere crook story, un corrent novel·lístic que prescindia del protagonisme del detectiu i oferia la perspectiva del delinqüent professional.

Vides creuades

Antoni Dalmases aconsegueix en Al mig del camí una densa novel·la de reflexió sobre les contradiccions i perplexitats del món actual, guiada amb mà ferma per mitjà d’una estructura fragmentària, d’episodis breus i veus variades que s’entrecreuen per donar sentit a unes vides plenes de llum.