L’autor de La decisió de Sofia, relata en aquests emotius contes tres moments significatius en la vida d’un jove americà dels anys trenta i quaranta.
Tenint com a escenari una menuda ciutat del sud, el protagonista del llibre retrata a través de les seues vivències no solament les agres condicions socials i sinó també les adverses condicions psíquiques que va escampar la gran depressió americana i la Segona Guerra Mundial.
En el primer relat, un tinent molt jove, de carni cap a la costa japonesa, espera ansiós d’entrar en acció. Per al protagonista la vida militar era una manera d’aconseguir una segu[e]retat personal en un món capgirat. A mesura que el protagonista contempla la vida que l’envolta, una «repugnància metafísica» l’embolcalla i s’inicia una desoladora reflexió sobre la vida militar i la condició humana.
Els altres dos relats tenen com a teló de fons la decadència absoluta de l’antiga vida del sud, les misèries i pretensions de la classe mitjana americana i el nou rostre dels eterns conflictes racials. En un cas, l’anècdota és la inesperada aparició d’un vell negre quasi centenari que toma a les propietats en què visqué com a esclau en recerca de la innocència primera. En el darrer relat de l’obra de William Styron, el més intens del llibre, un nen de tretze anys presenta de manera adolorida la seua vivència i experiència dels darrers moments de la vida de la seua mare.
L’escriptor William Styron aconsegueix confegir amb aquest material tres contes veritablement admirables. La seua visió de la vida és més aviat dura, però mai maniquea. Els personatges que travessen els tres relats, tot i que viuen atrapats en un teixit de relacions que no dominen i que sovint no controlen, malden per mantenir la seua dignitat.
EL TEMPS, núm. 649, 25/11/1996
Descarrega’t l’original: itineraris-del-dolor.pdf
Articles recents:
Viatge iniciàtic i catàrtic al món sorprenent del primer Estellés