L’art poètic de Joan Maragall

Glòria Casals ha elaborat en el present volum una magnífica edició de la poesia de Joan Maragall. L’editora no es limita a restituir els poemes tal com els havia deixat l’autor, sinó que també explica les circumstàncies en què s’origina la seua obra, l’evolució de la seua activitat creativa i la recepció que tingué.

Per a Maragall la poesia és una força superior a l’acte d’escriure, un ideal d’harmonia que tan sols es deixarà recrear parcialment en les paraules. En aquest sentit a mesura que
evoluciona la seua poesia, s’acosta a l’ideal de la poesia simbolista d’expressar «la palpitació rítmica de l’univers». Però aquesta voluntat es manifesta en línies poètiques diferents. En els seus versos trobem la impressió evanescent, motivada per una percepció panteista del paisatge. Un poeta vitalista i compromès com Maragall amb el seu temps no es podia d’estar d’aprofundir en els costats més conflictius de la persona humana i de la societat que li tocà viure. La personalitat sempre m’ha atret, però sempre m’ha costat llegir la seua poesia. Cal fer-se la idea que les intuïcions líriques de Maragall s’estavellen contra una llengua pobra i limitada, que la seua sensibilitat moderna s’expressa en ocasions amb un llenguatge que sembla primitiu.

Per aquesta raó cal agrair l’esforç de Glòria Casals. Una edició acuradíssima i documentada, que té com a objectiu reconstruir les circumstàncies personals i col·lectives en què s’originen els poemes. A més, davant de cadascun dels llibres l’editora explica la gestació i l’estructura, la recepció i la seua significació en la trajectòria del poeta. També per subratllar la modernitat Casals explica la concepció de la llengua literària de Maragall i exposa algunes de les opcions lingüístiques que adopta l’escriptor. Tot plegat, un llibre imprescindible per als estudiosos, i una ocasió magnífica per als lectors per visitar o revisitar la poesia d’una de les personalitats més potents de la literatura catalana.

EL TEMPS, núm. 753, pàg. 69, 01/02/1999

Descarrega’t l’original: PDF iconl-art-poetic-de-joan-maragall.pdf

Facebook Twitter  Comparteix a

Articles recents: 

Cézanne: poesia i pensament fets pintura

Joves sensibles

Els estrats profunds de l’imaginari de Sòria

Joan Maragall

Poesia. Joan Maragall. Edició a cura de Glòria Casals. Edicions de la Magrana, Barcelona. 1998. 834 pàgs.

Etiquetes: 1999 El Temps Poesia