Tàndem: la vitalitat creixent d’una editorial

El mercat de llibres en català al País Valencià és un espai complex, difícil i de creixement molt lent, si es vol dir així, però no la situació no pinta tan mal com alguns editors del Principat creuen i exposaren fa uns números en aquesta mateixa revista. El lector ja sap que la cultura en català al País Valencià viu una situació complica, agreujada per l’orientació política dels nous governants. I aquest escàs afecte de les institucions per tota activitat cultural en el propi idioma es tradueix en el fet que fins ara s’havien negat ha tractar els problemes que afecten al sector del llibre amb els representats dels editors valencians. Per bé tot això és cert, el mercat del llibre en català a València és un àmbit que ofereix encara moltes possibilitats, sobretot, és clar, en l’àmbit escolar. De fet, enguany quasi totes les editorials instal·lades al País Valencià, que en són moltes han apostant, i fort, en el terreny escolar, especialment en el llibre de text.

Enmig d’aquest ambient, les editorials dedicades al llibre el català han demostrat una vitalitat creixent. Un cas de tots conegut és de l’editorial Bromera, que avui és una empresa potent. En aquests moments, una altra editorial, Tàndem, està implicada un procés d’expansió de dimensions considerables. Tàndem es va posar en marxa fa nou anys i ha publicat fins ara més de 250 llibres. Segons la seua la seua creadora i directora, “quan Gregal Llibres va fer fallida és produir un gran buit en el mercat valencià: no hi havia cap editorial valenciana que atenguera el públic infantil en la llengua del País. Va ser aquest buit el que engrescà a un grup de persones a crear una editorial que fera llibres de qualitat adreçats als lectors més menuts. Aquest grup de persones estàvem integrades en l’AVAI (associació Valenciana d’Amics de l’IBBY), una associació formada per gent de distintes professions (professors, escriptors, bibliotecaris), orientada a la promoció de la literatura infantil i juvenil”. Així el setembre de 1990, Tàndem es donà a conèixer amb dos productes diferents. Un en forma de col·lecció de personatge únic –La Rateta Marieta- que ha tingut molt bona acceptació, per la gràcia de la protagonista, la justesa dels temes i la vivacitat de les il·lustracions. Aquest personatge començà ben aviat a guanyar lectors i ben aviat un premi: el Serra d’Or de Literatura infantil el 1991. L’altre va ser la col·lecció “El Tricicle” que ha tingut un enfocament més obert: textos curts i diversos d’autoria actual, il·lustrats amb llibertat d’estils, tècniques i enfocaments. La col·lecció ha estat dedicada sobretot als contes, per en alguna ocasió ha estat acompanyada d’antologies de textos poètics. On estan tenint bon ull és en els àlbums il·lustrats, d’una alta qualitat plàstica, com es veuen Les rondalles de Llorenç i en El bebé més gran del món.

Progressivament s’han afegit noves col·leccions orientades a lectors més destres. Primer, la col·lecció la “Bicicleta”, amb una sèrie groga (per a lectors de 8 anys, que inicia la seua vida amb un llibre d’Empar Lanuza, una de les autores més prestigioses de la literatura infantil, i una sèrie negra centra en lectors de 10 anys, estrenada amb una un títol d’Albert Dasí. En aquestes col·leccions s’han incorporat al costat d’autors valencians, autors d’altres territoris de parla catalana (Joaquim Carbó) i autors estrangers, com ara Christine Nösterling i Daniel Pennac. Anys després, el lector adolescent tindrà el seu espai en la nova col·lecció “La moto”.

El compromís de normalitzar la cultura pròpia a través de la literatura havia d’anar de la mà, inevitablement, de l’edició de materials dirigits als diferents nivells educatius. I en aquest a línia didàctica, destaca la col·lecció “Xino Xano”, que amb una vintena de títols, ha ajudat a molts infants valencians i catalans a aprendre les primeres lletres de la seua llengua. Aquest quaderns, de format petit i molt econòmics, han tingut unes ventes espectaculars: duen vora un milió d’exemplars venuts. En la línia de divulgació de la pròpia cultura s‘ha dut a terme la tasca d’editar en llibres il·lustrats i divulgatius les rondalles d’Enric Valor. Al mateix temps l’editorial ha assumit el repte de publicat la seua trilogia “cicle de Cassana” en una edició acuradíssima, així com la reedició dels altres llibres d’Enric Valor.

El 1993 s’inicia una nova col·lecció, “Tàndem de la memòria”, de disseny molt elegant i oberta amb una entrevista amb Joan Fuster: Joan Fuster. Converses inacabades. El seu objectiu és fer que personatges emblemàtics de la cultura del País Valencià deixen testimoni escrit de la seua vida i de les circumstàncies en què la seua trajectòria intel·lectual o artística ha crescut. Fins ara han dit la seua paraula Vicent Ventura, V. Enric Tarancón i Joaquim Michavila.

En aquests moments l’editorial, com diu Rosa Serrano, “està fent esforços humans i d’inversió importants per tal d’eixamplar els àmbits d’actuació”. Una gran part d’aquests esforços s’està dirigint a l’elaboració del llibre de text, que és una via, quasi inevitable que tenen les editorials valencianes a fi d’afermar-se com a empreses. Al mateix temps s’està creant i obrint nous espais de literatura per a adults. De moment ja roda la col·lecció “Arguments”, dedicada a l’assaig, i dirigida per Gustau Muñoz. Un espai dedicat a textos que reflexionen sobre els problemes més candents que preocupen a la societat actual. El primer títol va ser Nacionalisme d’Isaiah Belin. Després l’han seguit llibres d’Alain Touraine, de Rafael L. Ninyoles, Enric Sòria… Entre els projectes més immediats està la creació d’un premi de narrativa i la creació de dues noves col·leccions dedicades a la narrativa i a la lírica.

La pluralitat d’interessos de la editorial es reflecteix en las preocupació de publicar llibres de caràcter pràctic. Així, el lector pot trobar un llibre de cuina creativa pensat per a les persones que treballen: Molt de gust. Cuina saborosa per a la gent que treballem, de Carme Puig i Carmeta Puig. Així mateix acaba de sortir un sortir el primer volum de “Tàndem de la terra”, una col·lecció que té previst un total de vint títol. Els llibres molts il·lustrats tenen la finalitat d’ajudar a conèixer la natura del País Valencià. El primer volum aparegut és Botànica pintoresca del País Valencià de Joan Pellicer. Altres volums d’imminent aparició són el dedicats al Penyagolosa i a la Serra de Mariola.

L’exemple de l’editorial Tàndem demostra que tot i les dificultats es vulguen el mercat del llibre en català al País Valencià és un àmbit que permet moltes possibilitats i una de les vies per consolidar-se que tenen les nostres editorials és com a empreses és ampliar i diversificar l’oferta i oferir productes de qualitat i de factura atractiva.

TRANSVERSAL, 1999

Facebook Twitter  Comparteix a

Articles recents: 

El teatre de Manuel: la tralla que allibera

L’univers dens de l’alfabet

Vitalitat de la lletra impresa. La literatura valenciana sobreviu als efectes d’una crisi que s’acarnissa també amb el món de la cultura

Logotip de l’editorial

Etiquetes: 1999 Altres Homenatges/Presentacions