L’espill que ens posseix

El llibre de poemes Cercles de la mirada, de Vicent Alonso, va ser guardonat amb l’últim premi Ausiàs March de Gandia. Els poemes d’aquest llibre, de factura notable, escrits amb un estil despullat i intensament líric, són suggerents, emotius i desperten la sensibilitat del lector.

Aquest poemari és alhora una reflexió sobre la vida i la llengua, una conquesta de la «llum en la paraula». És la seua una poesia clara però gens fàcil, d’una meditada elaboració, que testimonia una confiança inquebrantable en el llenguatge. El poeta és conscient de la dificultat de parlar de certs temes, però sap que el fet de provar-ho és ja una victòria. Sovint els poemes es fonamenten en el conflicte entre les ombres i la llum, entre el visible i l’ invisible. L’obra de Vicent Alonso, que manté moltes afinitats amb la poesia francesa, se serveix d’un nucli reduït d’imatges per fer una emotiva meditació poètica sobre l’amor, el desig, la memòria, la fugacitat… Per bé que el seu estil es caracteritza per la brevetat, en la segona part els poemes, concebuts com a estampes amb l’objectiu de preservar alguns moments excepcionals, es fan més llargs i els referents més explícits.

Com suggereix el títol del llibre, l’espai, la realitat exterior té una importància capital al llibre, això sí, convertit en àmbit interior. L’espectacle exterior provoca en el poeta sentiments que parlen de la bellesa, de la plenitud, però també de l’absència, de la cendra. Amb aquesta reconversió del paisatge, l’autor no pretén confondre la realitat externa amb el món interior, sinó més aviat accentuar la seua interrelació. Una poesia com aquesta, que vol ser una obertura al món, ha de superar certs obstacles: no caure en la pròpia complaença ni en el narcisisme. Ha de resistir les imatges excessivament llampants. Per això, aquests versos penetrants i de factura notable, semblen fràgils i la seua bellesa melòdica es fa quasi imperceptible per al lector.

EL TEMPS, núm. 733, pàg. 69, 06/07/1998

Facebook Twitter  Comparteix a

Articles recents: 

Viatge iniciàtic i catàrtic al món sorprenent del primer Estellés

Quatre dècades de narrativa valenciana moderna

Pulsions en un moviment permament

Portada del llibre

Cercles de la mirada. Vicent Alonso. Edicions Bromera, Alzira, 1988. 57 pàgs.

Etiquetes: 1998 El Temps Poesia Vicent Alonso