La portentosa capacitat del treball de Rubió i Balaguer, la perspicàcia i el rigor de la seua voluminosa obra, representen una de les aportacions més grans del present segle a la història literària catalana. Els dotze volums de la seua obra fins ara publicats demostren que en molts aspectes les investigacions d’aquest personatge d’arxiu van representar, en el seu moment, l’obertura d’unes noves vies d’interpretació.
Autor d’una esplèndida visió sintètica de la literatura catalana, es va dedicar fonamentalment al període medieval, amb treballs penetrants sobre Ramon Llull, Bernat Desclot i el món del llibre. Però també es va moure amb la mateixa desimboltura i profunditat interpretativa per èpoques posteriors, com ara la renaixença. Joaquim Molas, el responsable de l’edició, ha fet una selecció ajustada de la seua obra, i n’ha elegit treballs de conjunt, visions panoràmiques i algunes lectures crítiques sobre estudis literaris d’altres autors. Suficients per fer-se una idea de la manera d’historiar de Jordi Rubió i de la diversitat d’interessos que l’animaren.
En el primer apartat, al costat de reflexions d’abast teòric sobre la història literària, el lector trobarà una evocació de Valls Tabemer i la seua generació, on descriu els motius que els van dur a explorar arxius per descobrir-hi el rostre d’una identitat frustrada, però alhora esperançada. El segon, inclou els treballs que representen les seues grans vies d’indagació: Ramon Llull, Bernat Desclot i la historiografia, les primeres manifes-tacions de l’humanisme a la Corona d’Aragó, notes sobre la popularitat del franciscanisme més exaltat en les nostres terres, la interessant confluència de cultures en temps de Carles V… Clou el volum una interessant aproximació als diversos factors polítics i culturals que acompanyaren la renaixença i a les diferents circumstàncies vitals dels homes que l’estimularen.
EL TEMPS, pàg. 71, 4/11/1996
Descarrega’t l’original: un-home-d-arxiu.pdf
Articles recents: