Annibal Probus decideix un bon dia d’abandonar-ho tot. S’instal·la en la torre dels avis, envoltada de finques urbanes. Des de llavors la seua ocupació predilecta serà la mandra, la col·lecció d’errors i la contemplació del canvi continu que li proporciona l’espectacle de la vida quotidiana.
Jordi Ribas, conegut com a poeta, se’ns presenta amb El parent immòbil com un narrador ple de potencialitats. La novel·la s’instal·la en un temps i un espai precisos per disseccionar un món familiar al lector. Ribas basteix amb mà ferma una metàfora sobre el nostre present, caracteritzat per la pressa, la globalització i la fragmentació. I ho fa amb una prosa densa, suggerent, on s’aprecia la seua condició de poeta, clapada d’observacions i associacions sorprenents; una prosa sovint humorística i grotesca que utilitza el protagonista, Annibal Probus, com a exemple de la seua visió de les coses. En el caràcter del personatge principal s’integren l’experiència dels anys i la inconsistència de la joventut. És un home inadaptat que decideix d’abandonar la seua vida actual: ven el cotxe, l’apartament cèntric i deixa la seua feina. En una paraula, redueix la seua activitat al mínim i es refugia en el passat, en viatges imaginaris, en l’acumulació de fullets turístics, farcits d’errors, en la consulta d’enciclopèdies incompletes i desfasades, en la contemplació de les escenes fugisseres proporcionades pel món que l’envolta, especialment la via ràpida que condueix a una autopista i el canòdrom de vora de casa. Tot plegat, el protagonista substitueix la rutina de l’acció per la rutina de la lentitud, i es recrea en l’observació distorsionada de la realitat.
Més que la trama i les anècdotes, el que més pot atraure al lector d’El parent immòbil és l’elaboració d’una prosa potent, capaç de mantenir en un to unitari la diversitat de referències i disgressions insòlites que desplega Jordi Ribas al llarg del llibre.
EL TEMPS, núm. 749, pàg. 69. 26/10/1998
Descarrega’t l’original: el-col-leccionista-d-errors.pdf
Articles recents:
Quatre dècades de narrativa valenciana moderna